Hallo, welkom op mijn weblog! Hier laat ik zien waar ik mee bezig ben. Laat het je inspireren!










vrijdag 26 april 2013

Eenvoudig lente bloemen colletje haken, tutorial


Nu de lente nog zo lang koud blijft, komt zo'n licht en luchtig colletje in zachte kleurtjes goed van pas. Het patroontje komt uit een Japans boek, maar dan een beetje aangepast.
Het garen is een nieuw sokkenwolletje van Zitron, nog zonder wikkel, dat ik bij Astrid heb gekocht. Het is superzacht en heerlijk om mee te werken. Daarbij een haaknaald nr. 3.

Na een opzet van 60 lossen heb ik vierkantjes gehaakt van steeds 1 stokje met 2 lossen ertussen. De zijkanten zijn gemaakt van 3 stokjes.
Dat is dus de basis van dit colletje. Ik heb bijna het hele bolletje opgemaakt en met het laatste stukje de delen aan elkaar genaaid. Ik  kreeg daarmee een colletje van 19 x 60 cm. Net een leuk maatje.
Maar het gaat om de bloemetjes, die maken het extra leuk. Dus hier volgen de toeren die nodig zijn om de bloemetjes te haken.




Toer 1 : Haak de 3 stokjes aan de zijkant, 1 leeg hokje en daarna een vol hokje door 2 stokjes in de 2 lossen van de vorige toer te haken. Daarna 5 lege hokjes haken en weer 1 hokje vullen met 2 stokjes. Maak zo de toer vol. Dit hokje komt onder het onderste bloemblaadje.












Toer 2 : Haak een dicht hokje in het hokje vóór het dichte hokje van de vorige toer, daarna een open hokje en dus boven het dichte hokje van de vorige toer. Maak 2 lossen en keer. Haak 3 stokjes in het lege hokje dat je net gehaakt hebt, haak 3 lossen en daarna een vaste in de hoek. Dit is het eerste bloemblaadje.




Voor het tweede bloemblaadje haak je weer 3 lossen, 3 stokjes en 3 lossen, maar nu om het stokje aan de zijkant van het hokje.Maak dit bloemblaadje af met 1 vaste in de hoek.












Voor het derde bloemblaadje weer 3 lossen, maar dan 3 stokjes tussen de twee stokjes van de toer eronder, 3 lossen en 1 vaste in de hoek.


  










Het vierde bloemblaadje op dezelfde manier maken maar dan om het overgebleven lege stokje. Sluit het geheel af met een vaste in de hoek en keer het werk weer. Het bloemetje begint er al op te lijken. :)
Maak weer een vol hokje onder het bloemblaadje en ga verder in patroon.













Toer 3 : Haak deze toer door lege hokjes te haken behalve boven de bloem. Dat hokje moet ook dicht anders zou het blaadje steeds naar de achterkant verdwijnen. ;)  Dus 1 stokje in de hoek van het bloemblaadje. Klap het bovenste bloemblaadje naar beneden en maak 2 stokjes dwars door het bloemblaadje heen. Daarna nog een stokje in de linker hoek van het bloempje. Nu weer 5 lege hokjes haken enz. Tussen de bloemetjes toeren heb ik steeds een toer met lege hokjes gehaakt. Maar je kunt ze natuurlijk net zo dicht opelkaar maken als je wilt.



Dit is echt heel erg leuk, zo'n bloemetje in je werk haken. Ik kom hierdoor meteen op allerlei ideeën, wat dacht je van haarbandjes, randjes aan kleding, armbandjes, er zijn echt heel veel toepassingen voor. Ik hoop dat ik je weer geïnspireerd heb. 
Ik denk dat ik eerst maar begin met een armbandje in oranje. :)


maandag 22 april 2013

Lenteperikelen

Wat heerlijk dat de lente eindelijk doorzet! Elk beetje tijd dat ik over heb, probeer ik in de tuin te zitten. Handwerkend natuurlijk, maar ook genietend van al die vogelgeluiden, bloemengeuren en van de zon. Wat heeft de winter dit jaar lang geduurd!

Behalve haken en breien, zit ik ook nog regelmatig te naaien hoor! Eerlijk gezegd meestal voor verstelwerk, of voor kleine projecten zoals cadeautjes en telefoonzakjes.











Daarbij oefen ik soms ook nog met machinequilten. :) Maar elke dag een vierkant van 40 x 40 cm quilten, dat heb ik de laatste tijd overgeslagen.
Dat komt wel weer. :)








In ieder geval heb ik een mooi windvrij plekje in de tuin gevonden. Lekker in de zon alle stukjes van mijn huis aan elkaar naaien. Want mijn ufo is af en dit is de nieuwe ufo, Home street. De huizen van mijn moeder, mijn zussen en ik in één straat. Eerst de huizen appliceren, dan de bomen en daarna al het kleine spul borduren. Ik verheug me erop om hiermee te werken. :)




Wat ik ook elke lente weer schijn te moeten doen is afvallen. Niet veel, maar toch. Dus ben ik bezig met groene smoothies en ik vind het fantastisch!  Eerst heel erg eng om groene drankjes te drinken, maar lékker én ik val af! Het is steeds bladgroente met twee fruit. Ik heb er een blogje voor aangemaakt, zodat ik weet welke combinaties ik gehad heb en welke ik lekker vind. Ik zal het tabblad hierboven bij doen, voor de liefhebber. :)


Binnenkort hoop ik dan in Veldhoven bij de Expo in een wat slankere broek te kunnen lopen. :)




vrijdag 19 april 2013

Granny boodschappentas, met tutorial




In 2010 haakte ik dit boodschappennetje gemaakt van een grote granny. Deze tas bevalt tot nu toe prima, maar ik wilde er nog eentje bijmaken. Bij de vorige tas had ik een schouderband met gesp gemaakt. Omdat ik die echt nooit gebruikt heb, wilde ik dat deze keer niet meer zo doen.








Tutorial voor een eenvoudige granny boodschappentas

Haak een granny op je gewone manier. Deze heb ik gemaakt met groepjes van drie stokjes. Blijf voor een grote granny doorgaan met rondjes haken tot je op zo'n 70 cm doorsnee zit. Beide tassen zijn met deze maat als basis gemaakt.
Ik kan niet precies zeggen hoeveel garen ik nodig had, het waren restjes, maar in ieder geval meer dan twee knotten katoen en haaknaald 4.



Ga voor de rand verder met stokjes haken in je basiskleur.
Toer 1: Begin met 4 lossen als 1e stokje met 1 losse, daarna steeds 1 stokje tussen elk groepje van 3 stokjes, 1 loss, 1 stokje op elk groepje van 3 stokjes van de vorige toer. Doe dit rondom, dus niet meerderen bij de hoeken.
Toer 2: Begin met 4 lossen als 1e stokje met 1 losse, daarna steeds 1 stokje in elke losse van toer 1, 1 losse. Dit ook rondom zonder te meerderen bij de hoeken.



Toer 3: Begin weer met 4 lossen als 1e stokje met 1 losse, daarna 1 losse in elke losse van toer 2.







Toer 4: Begin met 4 lossen als 1e stokje met 1 losse, daarna 1 stokje en 1 losse in elke 2e losse van de vorige toer.






Toer 5: Begin met 3 lossen als 1e stokje, daarna 1 stokje in elke losse van de vorige toer.








Toer 6: Als toer 4.








Toer 7: Als toer 5.








Voor de schouderband begin je net alsof je met toer 8 begint. Maar je maakt maar 8 stokjes, daarna 3 lossen, het werk keren en weer 8 stokjes in de vorige 8 stokjes. Ga zo door tot de gewenste lengte. Bij mij was de totale lengte 100 cm en met knoop ruim 70 cm.
Tegenover dit schouderbandbegin heb ik net zo een schouderband gehaakt, maar dan korter zodat de knoop niet op mijn schouder zit.
Een superhandige tas die nog leuk lijkt ook. :)



Voor een kleinere tas, maar wel met bijna net zoveel ruimte, haak je de rand bovenaan op de volgende manier:
Toer 1 van de vorige tutorial,
toer 4, nogmaals toer 4, toer 2 en nogmaals toer 2.
In 5 toeren heb je het aantal stokjes drastisch verminderd. Op deze manier wordt de opening kleiner, maar kan er nog steeds heel erg veel in.




Gewoon lekker gaan haken op een warme middag in de tuin, wij vonden het heerlijk! :)



maandag 15 april 2013

Update brei- en haakwerk


Naast de Eindeloze col heb ik ook nog wat andere dingen omhanden. Sommigen bijna af en anderen nog bij lange na niet. Maar ik hou nu eenmaal van afwisseling. Dus als ik ergens geen zin in heb, pak ik gewoon iets anders. Over het algemeen genomen, komt het dan toch helemaal goed. ;)
Dit zijn op het ogenblik mijn favorieten:


Als eerste de Very Lazy Katy shawl. Ook de tweede keer ging het fout met de rand. Gelukkig heb ik een nieuwe versie van het patroon gekregen, er schijnt een foutje in het oude patroon te hebben gezeten. :( Maar ik heb er even helemaal geen zin meer in).


Dan de Black Spotted Blanket, mijn 365 dagen project van 2012. Er moet nog een rand omheen en dat zijn heel erg veel steken. Ben bezig, maar het is wel een hele deken die je op schoot hebt. Deze rand komt nog wel af dit jaar, heb ik mezelf beloofd. Komt eind van het jaar wel een logje over.


De Spectra shawl van Stephen West. Mijn auto-breiwerkje, het vordert gestaag. Het zou wel leuk zijn om te weten hoeveel kilometers rijden ik nodig had om dit te breien. ;)


Zomaar tussendoor ben ik begonnen met het haken van een hele grote granny. Hier maak ik weer een boodschappennet van, alleen deze keer wordt hij wat groter. Ik maak hier nog wel een logje over.


Het Kauni vest, mijn 2014 project. Toch een klein beginnetje gemaakt, ik kon het gewoon niet laten. Maar daar mag ik pas echt mee aan de slag als de Black Spotted Blanket af is.


Mijn Verwenshawltje ligt braaf tussen alle andere projecten. Zijde en mohair in een simpel patroontje, toch doe ik er zo lang mogelijk over. Het werken hiermee is namelijk zo genieten!


Ja en na het haken van de granny's voor het voetenbankje, had ik toch weer zin om wat granny's te haken. Deze bloemetjes heb ik uit een Japans boek, al een aantal jaren geleden. In mijn schriftje heb ik toen het schemaatje overgenomen en heb het nu pas uitgeprobeerd. Geen idee welk boek het was, dat is wel jammer. Ik gebruik het garen met al die draadbreuken. Kan hier mooi voor. Misschien maak ik er een tas van, misschien een kussen. Weet het nog niet. Het ligt er ook aan hoeveel ik ervan kan maken. Maar het lijkt me een leuk werkje voor als het mooi weer is. Buiten, in de zon. :) Als ik er genoeg heb of er genoeg van heb, schrijf ik hier ook wel een logje over.

Dit zijn dus de werkjes die ik dichtbij de hand heb liggen. Dan hebben we het dus niet over naai- en quiltwerk. ;) Ook in mijn brei- en haakwerk heb ik namelijk een beste lijst met ufo's. Maar ik wil toch niet alleen oude dingen afmaken. Tussendoortjes maken het leuk. :)


Ondertussen is het eindelijk weer lente geworden, al had ik wel graag wat meer zon gehad. ;) Dus ook het tuinieren zal weer een deel van mijn tijd opslokken. (Héérlijk!)

zaterdag 13 april 2013

Voetenbankje van de kringloop met granny's bekleed


Zo stond bij mij een voetenbankje op tafel, bijna af! 
Want bij mijn kringloopbezoekjes vind ik nogal eens wat naar mijn gading. Moet dan natuurlijk nog wel "even" aangepast worden!


Bij dit voetenbankje moesten als eerste al die nieten eruit gewipt worden. Dat waren er nogal wat.
Alle oude vulling ook meteen weggegooid.

Eerst een stuk schuimrubber met mijn broodmes op maat gesneden. Erg makkelijk om de maat te nemen, gewoon op de kop zetten en aftekenen.
Daarna een laag fiberfill eromheen vastgezet met spijkertjes. Geen gewone, maar met een platte kop. Stoffeerspijkers of meubelspijkers.

Over het fiberfill heen komt de hoes van een restje corduroy. Door hem op de kop eroverheen te leggen, kun je de hoeknaden precies aftekenen en daarna met de naaimachine dichtnaaien.
Dan weer op de kop zetten en de hoes aan de randen dubbel nemen en dan vastzetten met de spijkers.

Als laatste wat granny's gehaakt, tot de bovenkant bedekt was. De rest van het garen heb ik opgemaakt door rondom stokjes te haken. Hierbij heb ik de hoeken gemaakt door niet te meerderen in de hoeken.
Door de laatste rand stokjes elastiek geregen en vastgezet.


Met als resultaat: Een heel modern voetenbankje, met een wasbaar hoesje. De pootjes zijn ondertussen crèmewit gelakt en mijn dochter is er hartstikke blij mee. :)